Allt om brottning

Brottning härstammar från gamla Grekland där man hade stor nytta av det, bland annat genom att träna soldater men även för vardaglig träning. Sedan dess har sporten dramatiskt förändrats. Brottning är världens äldsta tävlingssport i världshistorien och idag finns det mer än tusen olika typer av brottning. Den lokala varianten av brottning finns i olika delar av världen och är unikt på sitt eget sätt.

Hur växte brottningen fram?
Brottning är en av de första tävlingssporterna som antikens Grekland lade till i de olympiska spelen på 700-talet f.Kr. I början utövades sporten av grekerna endast under femkamp. Forskare tror att rötterna för brottning sträcker sig ända till 3000-talet f.Kr. Ändå tror man att brottning accepterades som sport i antikens Grekland. Under de olympiska spelen utövades brottning oftast i slutet av spelet, eftersom brottning ansågs vara den så kallade ultimata tävlingen. Tillsammans med matematik och grammatik lärde sig barn och ungdomar även konsten bakom brottning i antikens Grekland.

Hur utvecklades brottning?
Förutom att brottning utövades av grekerna, var sporten väldigt populär hos romarna. Det intressanta var att romarna anpassade sig till en typ av mindre våldsam brottning jämfört med grekerna. Under medeltiden spred sig amatörbrottning till England, Frankrike och Japan. Européer som anlände till Amerika utövade brottning precis som ursprungsbefolkningen. Den första nationella turneringen i USA ägde rum år 1888 och fortsatte utvecklas genom hela 1900-talet. Den mest populära brottningsstilen på den tiden kallades för grekisk-romersk stil, vilken tillät spelarna att endast hålla varandra i överkroppen.

Modern brottning
Idag är de vanligaste amatörbrottnings-stilarna grekisk-romersk, fristil, sambo och judo. Sporten är älskad i många länder och är nationalsport i Iran, Turkiet och Mongoliet. Dessa länder, tillsammans med USA och Ryssland, producerar toppbrottare i modern tid. Det finns en stor mängd av brottningsstilar som utövas och sporten har sin egen karaktär med inspiration från olika delar av världen.